Saturday, September 19, 2015

Binte Biluhuta (Gorontalo Corn Soup)






Binte Biluhuta is a traditional dish from Gorontalo, North Sulawesi, Indonesia. This soup is consisted of corn, shrimp or fish blend in such a way to produce a menu that is very tasty and hot and has three distinctive taste that is sweet, salty and spicy. For Indonesian Binte means corn and Gorontalo people often call Milu while Biluhuta means to be watered so that the defined name to be corn watered. Because it is made from corn-based, these foods can destroy cholesterol, especially the bad cholesterol (LDL) in the body. Carotenoids, bioflavonoids and vitamin C in the corn work to control cholesterol levels and increase blood flow in the body.
(source: wikipedia)


Ingredients:
  • 3 sweet corns
  • 1 cup shrimp (medium size)
  • 3 stick green onions
  • 1 green tomato (small size)
  • 2 limes
  • 7 bird’s eye chilis
  • 4 cayenne pepper
  • 5 shallots (medium size)
  • 3 cm ginger (peeled off the skin)
  • 1 clump of Basil
  • 1 tbsp salt (for corn soup)
  • 1 tbsp salt (for the grind spices)

*Lime mixture = 1 lime mixed with 1 tsp salt





Binte Biluhuta (Milu Siram atau Sup Jagung) adalah makanan khas masyarakat Gorontalo. Makanan ini merupakan sup yang terdiri dari jagung, ikan atau udang yang di racik sedemikian rupa hingga menghasilkan suatu menu yang sangat lezat dan panas serta memiliki tiga rasa yang khas yakni manis, asin dan pedas. Dalam Bahasa Indonesia Binte yang artinya jagung dan orang Gorontalo sering menyebutnya Milu sedangkan Biluhuta artinya disiram jadi kalau diartikan namanya menjadi jagung yang disiram. Karena berbahan dasar jagung, makanan ini dapat menghancurkan kolesterol khususnya kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh. Kandungan karotenoid, bioflavonoid, dan vitamin C dalam jagung bekerja sebagai pengendali kadar kolesterol dan meningkatkan aliran darah dalam tubuh.
(sumber: wikipedia)


Bahan:
  • 3 jagung manis
  • 8 oz udang (ukuran sedang)
  • 3 batang daun bawang
  • 1 tomat hijau (ukuran kecil)
  • 2 jeruk nipis
  • 7 cabe rawit
  • 4 cabe merah keriting
  • 5 bawang merah
  • 3 cm jahe (kupas kulitnya)
  • 1 genggam/rumpun kemangi
  • 1 sdm garam (untuk sup jagung)
  • 1 sdm garam (untuk bahan ulekan)

*campuran jeruk nipis = 1 jeruk nipis dicampur dgn 1 sdt garam








No comments:

Post a Comment